SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białko 80

  • Najlepsza dieta na 2023 rok

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1575 Data: 2022-12-13 20:07:03
  • [...] obiegowym opiniom, wszyscy sportowcy mogą spożywać o wiele więcej białka, niż kiedyś sugerowano w podręcznikach. Dlaczego? Ile białka powinienem dostarczyć? A po co mi białko, skoro jestem biegaczem? Ile białka potrzebuję, gdy trenuję i jem za mało węglowodanów? Ile białka tracę w trakcie biegania? Czy duża ilość protein jest szkodliwa dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5154 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • Leptyna i grelina regulują podaż pokarmu, łaknienie – mogą odpowiadać za utrzymanie homeostazy energetycznej. Wielu współczesnych „dietetycznych guru”, pisarzy, dziennikarzy powinno swoje książki i artykuły umieszczać w dziale „fantastyka naukowa” lub „bajki”. Po przejrzeniu kilkunastu książek w księgarni przestaniesz dziwić się, czemu ludzie nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6562 Data: 2018-01-10 11:01:33
  • [...] wydalane, a ich skutki nie zostają rozciągnięte w czasie. Najbardziej znanym przykładem działania fitoestrogenów jest soja. Młodzi sportowcy, spożywając około 40 g odżywki białkowej na bazie izolatu białka sojowego, doznali znacznego spadku poziomu testosteronu, co spowodowane było zawartym fitoestrogeny w odżywce. 8. Alkohol i używki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 75847 Data: 2018-01-26 08:30:29
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7514 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • [...] w nodze, która nie pracowała do wyczerpania na rowerze (NORM), z kolei niskie tam, gdzie zastosowano metodę wyczerpania glikogenu, Fosforylacja Akt-p70S6K-rpS6 (jest to białko efektorowe mTOR) zwiększyła się w obu grupach, bez różnic pomiędzy nogami. mTOR jest głównym ośrodkiem sprawującym kontrolę nad wzrostem komórki. W warunkach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11571 Data: 2017-07-10 11:08:37
  • Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4635 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • [...] szkodzisz! Czy jest to prawda, czy może mit? Czy spożywanie jednorazowo większej porcji białka nie ma sensu? Nie tak szybko... Po pierwsze: badani spożywali śniadanie wysokobiałkowe. Wyglądało to mniej więcej tak: osoba ważąca 79 kg spożyła 7 kcal na kg masy ciała, a więc ok. 553 kcal. Naukowcy napisali, że posiłek dostarczał: 30% białka, 50% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3272 Data: 2021-07-20 09:49:16
  • [...] białych krwinek: wiadomo, iż może być ważnym wskaźnikiem diagnostycznym w rozwoju miażdżycy tętnic wieńcowych, pełni rolę przy wzroście stanu zapalnego. Białko c-reaktywne - białko ostrej fazy - CRP (ang. c-reactive protein) Jest produkowane przez wątrobę. Podniesienie się poziomu białka c-reaktywnego świadczy o nasilonym stanie zapalnym, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11065 Data: 2017-08-09 10:19:29
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] spożycie fruktozy spowodowało również obniżenie stężenia glukozy w osoczu i zmniejszenie wydajności wysiłku następnego dnia Wnioski Mieszane posiłki (zawierające tłuszcz i białko), a także fruktoza lub glukoza, wywołują podobne odnowienie tłuszczów wewnątrzmięśniowych i glikogenu mięśniowego. Tak więc ostatecznie, wbrew licznym mitom powielanym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2896 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • [...] i X), wątroba (pośrednio; przy chorobach wątroby odnotowuje się spadek czynnika I, II, V, VII, IX, X i XII, a mają one wpływ na krzepnięcie krwi), fibrynogen (rozpuszczalne białko osocza; białko ostrej fazy; czynnik ryzyka udaru i choroby niedokrwiennej serca), czerwone krwinki, kolagen, leukocyty (np. neutrofile), endotelina (wywołuje skurcz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8734 Data: 2018-12-14 09:38:09
  • Niedawno Arnold Schwarzenegger zaprezentował swojego „super shake’a potreningowego”. W składzie znalazł się sok wiśniowy, banan, białko serwatkowe oraz sznaps (wysokoprocentowy trunek). https://youtu.be/VP2fPTnt7RY Arnold twierdzi, iż alkohol powoduje, że składniki odżywcze szybko trafiają do mięśni. Czy tak jest w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7318 Data: 2019-04-09 08:43:41
  • [...] pojawienie się o 66,7% większej ilości niezbędnych aminokwasów w krwiobiegu i to w ciągu 60 minut. Ilość aminokwasów niezbędnych, jaką wołowina daje po 120 minutach, białko serwatkowe dało w ciągu ~20 minut! Po prostu mięso ma stosunkowo wolną kinetykę, odwrotnie niż białko serwatkowe (np. WPC). Jeszcze szybszymi formami są: izolat i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10626 Data: 2020-12-24 08:31:19
  • Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 738 Data: 2023-06-15 20:48:20
  • Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6593 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14106 Data: 2017-09-08 10:52:43
  • Okno anaboliczne

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] Należy pamiętać o tym, iż przez pierwsze kilkadziesiąt minut po zakończeniu treningu wchłanianie pokarmów może być upośledzone, tu swoje miejsce mają właśnie odżywki białkowe i węglowodanowe. Referencje: Brad Jon Schoenfeld,corresponding author1 Alan Aragon,2 Colin Wilborn,3 Stacie L. Urbina,3 Sara E. Hayward,3 and James Krieger “Pre- [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6636 Data: 2017-08-16 10:06:31
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Podsumowanie Jeśli chcesz „dietę cud Knife’a”, to wygląda ona następująco: 40-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe, 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5185 Data: 2019-02-10 17:34:59
  • [...] Zgodnie z ogólnie przyjętymi przelicznikami, 1 g etanolu ma 7 kcal, ale ... podobnie, jak w przypadku białka, jest to nieprawdziwa wartość. W wielu badaniach stwierdzono, że białko ma nikłą wartość energetyczną (efektywnie 1 g to ledwie 0.8 kcal), za to drastycznie nasila metabolizm (do 25%). Podobnie alkohol – jest kiepskim materiałem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4045 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • [...] aktywności PAI, wzrost aktywności antytrombiny III) oraz jednocześnie prozakrzepowe (spadek stężeń białka C i S, wzrost hematokrytu, wzrost ilości białych krwinek). Aktywne białko C, łącząc się z wolnym białkiem S w stosunku 1:1, hamuje proces krzepnięcia krwi. Podobnie jest z pochodnymi testosteronu (np. nandrolone), nandrolonu (np. trenbolone) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5308 Data: 2021-10-15 08:45:50